HUNDAKTIVITETER/ KONSTER:

Dessa tillvägagångssätt har fungerat på mina hundar (Keeshondar och nu Shetland Sheepdog), men alla hundar är särskilda individer och olika i allt (även inom rasen!) och du kanske får hitta på andra krokvägar för att få "hunden att göra rätt"!

Träna bara samma moment några minuter (en hund blir lätt "trött i huvudet" av tankearbetet) och sluta alltid när hunden har lyckats/eller är på rätt väg (så den får beröm och godis)!

Du ska aldrig bli arg och ledsen på din hund om den inte klarar övningen! Troligen har du förklarat för vagt och dåligt, så att vovven inte begriper riktigt hur du menar.

Är det en dag då du känner dig ur humör och bara är sur, så ska du bara hoppa över att leka med hunden – om du inte vet med dig att du verkligen skulle piggas upp och få tillbaka "livsviljan" då du leker med din kompis!

Tänk också på att hunden älskar beröring, så klappa ofta om och gosa med den!

 

EXEMPEL PÅ GODIS:

Torrfoderbitar.

En hundchoklad "droppe" som delas i 3-4 småbitar (halvor till större hundar).

En Mini-Frolic delas i 4 bitar (halvor till större hundar, eller dela stora Frolic i 4 delar).

Små bitar hemgjort godis.

Det är ju inte meningen att vovven ska äta massor extra – utan bara "känna smaken"!

Ett annat tips kan ju vara att ge hälften frukosttorrfoder i skålen – och leka/göra konster för resten!

 

SITT: Valpen står framför dig och samtidigt som du för handen med en godisbit lite uppåt, säger du "SITT!" vänligt, bestämt och glatt. Börja redan en av de första dagarna med att på lek försöka leka in SITT; gör det till en kul lek. Fattar inte hunden, så gör det absolut inget – och lova att du inte visar det heller!

LIGG: När valpen kan SITT, går du vidare till LIGG. Låt den sitta framför dig och visa handen med godiset en bit framför hunden i golvnivå och säg "LIGG!". Lägger den sig inte, får du med andra handen lätt trycka på manken och hjälpa till lite.

STÅ: Håll godiset i ena handen, som du håller ut åt ena hållet och med andra handen får du först hjälpa hunden att stå ordentligt. Sen går det bara av farten.

STANNA: Lägg hunden och visa med handen (stopptecknet) och säg "STANNA!" med bestämd röst. Gå några steg ifrån den. Ligger den kvar så tar du några steg längre bort. Gå tillbaka till vovven och beröm och ge godis när du har kommit fram till den. Tänk på att inte berömma förrän du är framme hos den.

Så lätt går det troligen inte först, utan ni får "traggla" om och om igen, men denna övning är jättebra att hunden kan. Glöm bara inte att "lösa den från kommandot" genom att säga "VARSÅGOD!", "HOPP OCH LEK" eller något sånt.

VACKER TASS: Sätt hunden framför dig. Visa godiset. Be om "VACKER TASS!" (eller bara "TASSEN!") - hundens högra - och håll fram din vänstra hand. Ta tag i tassen och hälsa.

SITT VACKERT: Alla hundar kan inte klara denna balanskonst, särskilt för "framtunga" raser är det mycket svårt! Sätt hunden framför dig och för handen med godiset lite uppåt, så hunden "precis inte" når det, utan att höja på framkroppen.

HOPPA ÖVER ARM/HINDER: Var gärna 2 personer. En sitter på huk och håller ut ena armen rätt lågt. Den andra personen visar hunden godiset, säger "HOPP!" och för handen med godiset över den utsträckta armen och framåt. Höj armen undan för undan. Springer hunden under hindret, blir det varken beröm eller godis – inga hårda ord heller - gör bara om.

HOPPA GENOM ARMAR/RING: Förfar som ovan, men forma armarna till en ring istället. Ring kan också var en rockring eller ett cykeldäck (mindre cykeldäck för små raser).

RÄCK FRAM HÖGER OCH VÄNSTER TASS: Sätt hunden framför dig och visa godiset. Sträck fram vänster hand och be hunden sträcka fram sin högra tass. Ta i den. Växla sen och sträck fram din högra hand och be om hundens vänstra tass. Ca 3 ggr med vardera tass för att få godiset. Öka hastigheten efterhand. En variant – som är mycket svårare för vovven – är att den ska räcka ömsom vänster och höger tass LIGGANDE!

KRYP: Lägg hunden framför dig. Visa godiset. Säg "KRYP!" och för "godishanden" lågt framåt en bit. Ge godiset och beröm.

"AGILITY": Så kan man ju på skoj göra en liten "Agility-övning" genom att en person håller upp cykeldäcket/rockringen medan den andra personen håller upp en tunnel (kattunnel för små hundar) och låter hunden hoppa genom däcket/ringen och sen omedelbart krypa genom tunneln innan den får sin godisbit. Gör om detta ca 5 ggr.

PUSSA MATTE: Hunden sitter framför dig och håll en godisbit nära din mun och säg "PUSSA MATTE!". Så snart hunden sträcker sin nos mot ditt ansikte, berömmer du och ger godbiten. Gör övningen ca 5 ggr. Gör om den senare eller nästa dag. Snart får du känna nosen mot läpparna och då berömmer du ännu mer! Och ger godisbit, såklart!

VINKA: Sätt hunden framför dig. Säg "VINKA!" och gör samtidigt en "halv" likadan rörelse som om du ska ta tag i tassen som då du tar i den vid "Vacker tass", men rör inte tassen nu! Givetvis ska du vara beredd med en godisbit! Snart vinkar hunden utan att du behöver göra något mer än säga ordet!

TRÄ RINGAR PÅ PINNE: Gör själv leksaken eller köp en babyleksak! Lägg ringarna på golvet och be hunden "HÄMTA OCH TRÄ PÅ!" Troligen får du en ring ganska snart och då visar du hur du lägger den över pinnen och den faller på plats. Vovven lär sig med tiden att ringarna ska sättas på pinnen och försöker då att trä den över den. Säkert får du då och då hjälpa till lite, för att pinnen ska hamna rätt – särskilt i början! Var snabb med godisbiten, som i alla lekar. Allt bygger ju på dessa!

BOLL I BURK: Lär vovven lägga bollar, andra leksaker, eller"skräp" i en burk. Efter lite "lock och pock" förstår den att du vill ha sakerna i burken och blir lycklig över berömmet du ger när den lyckas.

LIGGA PÅ RYGG: Lägg hunden ner och för godisbiten sakta "över axeln" på vovven. Vänder den sig inte "automatiskt", så får du hjälpa till med ena handen (den du inte har godiset i) och försiktigt peta över den på rygg. Snart förstår den hur den ska göra, även om det inte är en ung valp.

SKALL: Sätt hunden framför dig. Visa godiset. Säg "SKALL!" Säkert får du en massa "prat" och morr innan det till sist kommer ett skall. Höj handen och gör stopptecknet och säg samtidigt: "TYST!" Efter detta; beröm och ge godis.

PRATA: Förfar som ovan, men stanna när hunden "pratar".

LETA: Lägg hunden i ett rum och be den stanna/ligga kvar. Göm sen små godisbitar på tänkbara och otänkbara ställen i ett eller flera andra rum. På stolar, vid bordsben, under mattor, på låga bord/bokhylleunderskåp osv. Ropa på hunden när du lagt ut alla bitar (ca 15 st). Kanske vill den lukta på din hand innan letandet börjar. Ser hunden på dig under letandets gång så är det en undran: "Finns det mer?" som du besvarar med "LETA MER!". När den hittat alla bitar så tala om att "NU ÄR DET SLUT".

Öka svårighetsgraden med att gömma godisarna och sen gå ut med hunden, så att doften efter din väg genom rummet/rummen hinner lägga sig. Be vovven "LETA!" när ni kommer hem igen.

GÖMMA LEKSAK: Förfar på liknande sätt som ovan, men göm en leksak! Låt hunden lukta på den innan du går och gömmer den. När hunden får börja leta, låter du den lukta på handen du haft leksaken i.

 

Fler tips:

Lägg en godisbit under en mugg: Hunden får försöka välta den för att få tag på godiset.

Lägg en godisbit i en burk (av plast) med skruvlock som du sätter på LÖST! Hunden får klura ut hur den ska få ut godbiten. Be den förstås ge dig burk och lock för "påfyllning"! När du då får burken ge vovven godis och samma sak när du får locket. Låt den helst ge dig det "I HANDEN!"

Lägg en godisbit under en handduk: Vik gärna ihop handduken, för att öka svårighetsgraden. Variant: lägg favoritleksak/boll i en handduk, som hunden får ta fram.

Lägg godis i en tom toalettrulle: Knyckla till ändarna och så får den klura ut hur man får tag i godiset. Be sen om den tomma rullen och när du får den, ge en godisbit.

Godisbit på nosen: Lägg en (gärna platt) godisbit på hundens nos. Hunden ska sitta still tills du säger "VARSÅGOD!". Då först får den ta godiset.

Backa: För handen med godiset sakta bakåt medan du säger "BACKA!" Stå gärna (både du och hunden) ex. mellan soffa och soffbord, så att ni står i en "gång".

Lägg en frestande godbit på golvet och neka hunden att ta den först: Hunden sitter (eller står) och tittar längtansfullt på biten och efter en liten stund (1-2 min) säger du "VARSÅGOD!"

Gör samma slags övning, men sätt hunden och gå och lägg godbiten ca 5 meter bort – så hunden ser det! Sen ber du den komma, men stannar den och sätter/lägger den på ca halva vägen. Sen får den fortsätta att gå framåt tills du stannar den och sätter/lägger den igen. Vänta sen någon minut innan du säger "VARSÅGOD!" Hela tiden är hunden helt koncentrerad och fokuserad på dig och ser på dig. En jättebra ledarskapsövning!

Sitta ner medan matte/husse ställer ner matskålen: Detta är en ganska svår övning för en vovve med stor aptit! Givetvis reser den sig med en gång, men då ber du den sitta igen. Den ska vänta på ditt "VARSÅGOD!" (gärna följt av en handrörelse).

Vända sig när man torkar tassarna och hålla upp tassen du torkar: Varje gång som man varit ute och kommer in och ska torka tassarna, så säger man "LYFT!" och "VÄND!" allteftersom man jobbar. Så småningom förstår hunden hur den ska göra.

Ta upp handduk, koppel, tofflor, vantar, nycklar och sånt man tappar på golvet: Ta det först på lek och be att få sakerna från golvet. Snart fattar hunden och den kommer glatt för att hjälpa till. (Ta upp saker man tappar på golvet, kan ju faktiskt vara mycket användbart, även om man inte – som jag – är rullstolsburen). Gör denna övning även ute – man kan ju tappa saker där också, och då är det bra om hunden tar upp det trots alla störande ljud med mera ute.

Springa med saker/papper mellan personer: Ge hunden "det viktiga papperet" som ska från dig till en person i ett annat rum. Tala så om var det ska och hunden sätter iväg. Mottagaren ska vara beredd att ge en godisbit i "utbyte" mot papperet – och förstås berömma översvallande! Så här lätt kanske det inte går först (hunden sticker iväg med papperet och river sönder det), men så småningom fattar den innebörden och är lycklig då den genomfört uppdraget och får massor av beröm. Hundar ÄLSKAR ju att vara till lags!

Kasta boll: Detta är ju "ett säkert kort", som hunden snabbt lär sig och allra oftast tycker är toppenkul. OBS! Har du en lättstressad hund eller en som vill jaga ex. folk/mopeder/bilar ute, så bör du vara återhållsam med denna lek!

Kasta boll på ett lugnare sätt: Sätt hunden framför dig och gör klart för den att den ska sitta kvar. Kasta bollen. Hunden ska sitta kvar och du förtydligar med ett "VÄNTA!" Efter ungefär någon minut, säger du "VARSÅGOD!" och gör en gest mot bollen. Bra ledarskapsövning. Det är DU som bestämmer när hunden ska hämta bollen!

Dragkamp: Också en ytterst beprövad omtyckt lek. En trasa duger gott, annars finns det ju "repknutar" att köpa. Tänk på att valptänder inte sitter berghårt och du ska ju förresten inte dra "för allt vad du är värd" sen heller! Låt hunden vinna ibland, och du ibland.

Dansa/Snurra: Håll godisbiten så högt att hunden måste stå på bakbenen för att nå den. Men istället för att ge den direkt och berömma, för du handen med godiset i en liten cirkelrörelse ovanför hunden. Också en konst vovven lär sig ganska fort.

Stå på bakbenen: Håll bara godisbiten så högt att hunden måste resa sig på bakbenen för att nå den. Troligen lär den sig denna konst snabbt.

 

Aktivera med en stunds lek med "Dog Smart", "Dog Fighter" eller annan aktiveringsleksak: Dyra? Ja, men du "får igen pengarna" tusenfallt, för du får en glad och aktiverad hund!

 

Ytterligare kul grejer att träna in:

Dra i snöre

Lyfta en baktass

Ligga på rygg

Rulla boll

"Var är svansen?"

 

Gör alla konster/lekar då och då, annars är det risk att vovven glömmer! Besvärligt? Inte alls när man vet att hunden blir glad och har roligt – och man har ju jättekul själv också!

Avsluta gärna lekstunderna med att be om hundens tass, säga "Tack för leken!" och ge en godisbit. Sen kanske hunden vill slicka handen som det har varit så mycket gott i – och låt den göra det och passa på att stryka den ömt på bröst och huvud och njut av att få vara tillsammans!

 

Så – handen på hjärtat – visst kan du ta dig en kvart (gärna en kvart på morgonen och en på kvällen) om dagen och leka med din lilla/stora fyrbenta älskling??? Har du flera hundar, så blir det ju flerdubbelt roligt!

Tillfällen kommer ju dock ibland när man verkligen inte alls får tiden att räcka till för lekar med vovven, då passar en sk BUSTER-kub (finns både större och mindre) jättebra! Fyll den med godis (torrfoder) och hunden har att göra en stund med att få ut allt gott. Varför inte gömma kuben också, så vovven får leta upp den först?

 

Allt detta är saker man - med fördel - gör inomhus, eftersom jag själv har lättare att leka med min vovve inne.

Så vill jag också betona att det här är tänkt som en inspirationskälla för dig som läser det. Det finns flera sätt att lära in konsterna/lekarna på och det finns också många, många fler övningar att lära in! Det är bara att börja "hitta på" och "uppfinna" en massa nya skojigheter. Din vovve/vovvar kommer att älska det – och älska dig ännu mer för att du är en så påhittig o kul lekkompis!!

© Carin Widbäck 2009-2024

Tillbaka